Alusdokument Riigi Teatajas: Ainevaldkond „Tehnoloogia”
Nädalatundide maht: 5
Kooliastme lõpuks taotletavad teadmised, oskused ja hoiakud
- 1. Tunneb, valib ja kasutab mitmesuguseid õpitud materjale ning töövahendeid
- 2. Kasutab materjale ja töövahendeid säästlikult ning järgib oma tegevuses jätkusuutlikkuse põhimõtteid
- 3. Tunneb ohutusnõudeid ja järgib ohutu töötamise reegleid
- 4. Mõistab töö terviklikkust ideest teostuseni, kavandades ning tehes oma tööd omandatud teadmiste ja oskuste baasil
- 5. Järgib suulisi ja kirjalikke juhiseid ning mõistab koostöö olulisust
- 6. Tunneb ära ning rakendab teistes ainetes õpitud teadmisi ja oskusi praktikas
- 7. Tunneb ja väärtustab kodukoha ning Eesti kultuuri- ja toidutraditsioone
- 8. Selgitab tervisliku toitumise põhitõdesid ja rakendab neid
- 9. Vastutab enda töö ja selle tegemise eest
- 10. Kirjeldab ja hindab oma tööd, tööprotsessi ja lõpptulemust
- 11. Teab ja järgib hügieeni, korra ja puhtuse nõudeid.
- 12. Tunneb rahulolu praktilisest eneseteostusest
Õpitulemused
- 1. Tunneb erinevaid tööks sobilikke materjale, sh toiduaineid ja nende omadusi
- 2. Valib ja kasutab eesmärgipäraselt töövahendeid, töötlusviise ning materjale
- 3. Leiab vajalikku infot teabeallikatest ja pakenditelt ning väärtustab intellektuaalset omandit, lähtudes autoriõigusest
- 4. Kasutab ohutult õigeid töövõtteid ning tehnikaid materjalide, sh toiduainete töötlemisel
- 5. Planeerib õpetaja juhendamisel oma ja/või rühma terviklikku tööprotsessi
- 6. Kavandab omandatud töövõtete baasil jõukohaseid esemeid üksi ja/või rühmas, oskab kasutada videojuhendit
- 7. Töötab sihikindlalt ja viib kavandatu lõpule
- 8. Kasutab materjale ja toiduaineid säästlikult ning leiab võimalusi materjalide taaskasutuseks
- 9. Rakendab teistes ainetes õpitut ja loob seoseid erinevate eluvaldkondadega
- 10. Teab ja kasutab kavandades rahvuslikke kujunduselemente ning tunneb Eesti rahvuslikku käsitööd ja rahvustoite
- 11. Rakendab tervisliku toitumise põhitõdesid toidu valmistamisel
- 12. Mõistab rühmas töötamise või töö jaotamise olulisust ühise eesmärgi saavutamisel
- 13. Esitleb oma ja/või rühma töö lõpptulemust, analüüsib ja põhjendab tööprotsessi valikuid kas suuliselt või kirjalikult, kasutades sealhulgas digivahendeid
- 14. Järgib töötades hügieeni-, korra- ja puhtusenõudeid, korrastab oma töökoha ning töövahendid
- 15. Teab materjalide ja toiduainete säilitamise nõudeid