Alusdokument Riigi Teatajas: Ainevaldkond „Tehnoloogia”
Nädalatundide maht: 5
Kooliastme lõpuks taotletavad teadmised, oskused ja hoiakud
- 1. Valib oma ideede teostamiseks sobivaid materjale, töövahendeid, seadmeid, masinaid ja töötlemisviise turvaliselt ning otstarbekalt, teadvustades nende mõju majandus-, sotsiaal- ja looduskeskkonnale
- 2. Kasutab erinevaid teabeallikaid loova mõttetöö ja praktilise tegevuse ühendamiseks
- 3. Kavandab, planeerib, teostab ja mõtestab töö protsessi põhimõttel ideest teostuseni, arvestades eesmärgistatud tulemust ning esteetilisust
- 4. Valib ja kasutab teistes õppeainetes õpitud teadmisi ning seostab neid igapäevaeluga
- 5. On ettevõtlik ning lahendab loovalt esile kerkinud probleeme nii iseseisvalt kui ka rühmas
- 6. Väärtustab Eesti ja teiste rahvaste kombeid ning esemelise ja toidukultuuriga seotud traditsioone
- 7. Teeb vahet toitumise eripäral (kultuuriline, tervisest lähtuv jm) ning oskab neid teadmisi rakendada toitu valides ja valmistades
- 8. Esitleb ning põhjendab tehtud valikuid ja tööprotsessi nii suuliselt kui ka kirjalikult
- 9. Analüüsib ning hindab nii enda kui ka teiste tööd ja selle lõpptulemust
- 10. Teadvustab praktiliste eluoskuste valdamise vajalikkust
- 11. Väärtustab loovat isetegemist ning sellega seonduvat vaimset heaolu ja tervislikku eluviisi
- 12. Hindab enda huve ja sobivust erinevateks ametiteks või hobidega tegelemiseks
Õpitulemused
- 1. Kasutab tööd kavandades ainealast kirjandust ja teabeallikaid kooskõlas autoriõigusega
- 2. Hindab infoallikates, sh pakenditel sisalduvat teavet kriitiliselt ja analüüsib selle põhjal oma tarbimisharjumusi ning teadlikke tarbimisvalikuid
- 3. Valib ja kombineerib materjale, sh toiduaineid eri töötlusviiside jaoks
- 4. Kasutab sobilikke materjale, töövahendeid, -pinke, masinaid ning viimistlus- ja/või kaunistusvõtteid eesmärgipäraselt
- 5. Oskab koostada eelarvet toote valmistamiseks
- 6. Järgib tervisekaitse- ja tööohutusnõudeid
- 7. Planeerib iseseisvalt või rühmas tervikliku tööprotsessi ning funktsionaalse ja esteetilise tulemuse
- 8. Teab jäätmete käitlemise ning keskkonnahoiu põhilisi nõudeid ja ressursside säästliku kasutamise mõju tervisele ning sotsiaal-, majandus- ja looduskeskkonnale
- 9. Leiab ülesannete täitmiseks loovaid lahendusi üksi ja/või rühmas, kasutab teadlikult teistes ainetes õpitut
- 10. Tunneb peamisi Eesti kultuuri-, käsitöö- ja toitumistavasid
- 11. Võrdleb eri rahvaste kultuuritavasid ja rahvustoite
- 12. Teab toitumistavasid mõjutavaid tegureid ja toitumise eripärasid ning rakendab neid toitu valmistades
- 13. Esitleb, analüüsib ja põhjendab tööprotsessis tehtud valikuid ning lõpptulemust kas suuliselt või kirjalikult, kasutades sealhulgas digivahendeid
- 14. Annab enda ja teiste tehtule konstruktiivset tagasisidet
- 15. Leiab õpitus seoseid igapäevaelu ja erinevate ametite ning hobidega